Csütörtök, 2024-03-28, 2:33 PM
Üdvözöllek Vendég | RSS

Üdvözöllek Kelementelke Honlapján

Mini-chat
500

Főoldal » 2014 » Április » 9 » Nem épül autópálya Brassó és Marosvásárhely között
0:02 AM
Nem épül autópálya Brassó és Marosvásárhely között

Nem épül meg az észak-erdélyi autópálya Brassó és Marosvásárhely közé tervezett szakasza, legfeljebb négysávosra szélesítik a jelenlegi országutat – közölte csütörtökön az Adevarul hírportál Dan Sova román közlekedési miniszter egy televíziós interjúját idézve.

autopalya-epites

A szaktárca vezetője szerint a forgalom nem indokolja, hogy Marosvásárhelytől Brassó felé (vagyis a Székelyföld közvetlen közelében) folytassák az autópályát, arra viszont lát esélyt, hogy uniós forrásokat irányítsanak a meglévő út kiszélesítésére és elválasztó korláttal való felszerelésére.

A román kormányfő által decemberben ismertetett autópálya-stratégiából kiderült, hogy a Székelyföldet érintő másik autópálya, a Marosvásárhelyt Moldvával összekötő, a Gyergyói-medencét átszelő sztráda megépítésére sem lesz pénz a következő öt évben. Ez utóbbi székelyföldi autópálya esetében is elkészült a megvalósíthatósági tanulmány, de Sova túlzásnak nevezte a 9 milliárd eurós előirányzott költséget, és bejelentette: hamarosan újabb tanulmányt rendel.

A Nagyvárad-Marosvásárhely-Brassó útvonalon haladó észak-erdélyi autópálya megépítésére 2004-ben kötött szerződést a román kormány az amerikai Bechtellel, amit tavaly bontottak fel. Uniós források nélkül ugyanis a román költségvetés nem tudta finanszírozni az építkezést, így a 415 kilométeres sztrádából alig 52 kilométert adtak át a forgalomnak. Ezért a részért és néhány további félkész szakaszért Románia 1,2 milliárd eurót fizetett a Bechtelnek.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kormányzati részvétele egyik feltételeként megállapodott Victor Ponta miniszterelnök szociáldemokrata pártjával az észak-erdélyi autópálya építésének folytatásáról, az Aranyosgyéres (Campia Turzii) és Marosvásárhely közötti szakaszra helyezve a hangsúlyt.

A Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke, Maros megyei parlamenti képviselő a koalíciós egyezségre alapozva úgy vélekedett: két-három éven belül elkészül az észak-erdélyi autópálya Aranyosgyéres-Marosugra (Ogra) közötti szakasza. Ezúttal az európai kohéziós alapokból akarják finanszírozni az építkezést.

Dan Sova közlekedési miniszter ígérete szerint a jövő hónapban írják ki a versenytárgyalást az Aranyosgyéres-Marosugra-Marosvásárhely autópálya megépítésére.

Kategória: Egyéb | Megtekintések száma: 535 | Hozzáadta:: tuning2000 | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]
Belépés

Keresés
Naptár
«  Április 2014  »
HétKeddSzerCsütPénSzomVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
A fejezet kategóriái
Szórakozás [1]
Audio/vizionális szórakozási lehetőségek.
Oktatás [6]
Tanulmányi intézméről szóló hírek.
Politika [9]
Politikusok, egyéb hírek.
Időjárás [2]
Katasztrófák,stb.
Felhívás [20]
Közlés, stb.
Egyéb [11]
Minden egyéb hír.
Munkálatok [6]
Munkálatok, épitkezések.
Események [9]
Itt történt események.
Balesetek [7]
Balesetek, stb.
Látogatóink
Flag Counter
Statisztika

Összes online felhasználó 1
Vendégek 1
Felhasználók 0

Copyright MyCorp © 2024