Péntek, 2021-04-23, 7:52 PM
Üdvözöllek Vendég | RSS

Üdvözöllek Kelementelke Honlapján

Mini-chat
500

Vízszerelés

 

Kétségek és sikerek között a vidéki infrastruktúraépítés

Az idén több településen is elkezdődhet vagy folytatódhat a halózatos ivóvízellátás vagy a szennyvizek begyűjtése és tisztítása Maros megyében. Körképünkben néhány községben tájékozódtunk.Sok helyen csak ezután kezdik el a vezetékek lehelyezését

Tavaly novemberben a Környezetvédelmi Alap 1.371.522.667,98 lejt hagyott jóvá a vízkészletek megóvását, valamint a szennyvizek összegyűjtését és tisztítását célzó kezdeményezések támogatására. A 2010-11-ben benyújtott 900 projektből 248 kapott anyagi támogatást, ebből 12 Maros megyei község is. Csíkfalva, Alsóbölkény, Marossárpatak, Gyulakuta, Szászdános, Küküllőszéplak, Kerelőszentpál, Vámosgálfalva, Dózsa György, Mezősámsond, Gernyeszeg és Vajdaszentivány összesen 58,2 millió lejt használhat fel az elkövetkező egy-két évben. Kibéden a 2006. évi 7. kormányrendelet anyagi fedezetével dolgoznak.

Új projektek indulnak

Dózsa György község öt falut átfogó tanulmányt nyújtott be a minisztériumhoz, a szerződéskötéshez el kell készíteniük a kivitelezési tervet is. Az elképzelés szerint 13 kilométer hosszan fektetnek le fővezetéket a településeken: ahol aszfaltút van, ott mindkét oldalon árkokat ásnak, ahol viszont köves út van, ott csak a sűrűbben lakott oldalon lesz vezeték, a másik oldalt az úttest átvágásával kötik rá a rendszerre. Ugyanakkor hét pumpaház is szükséges, hogy a szennyvizet eljuttassák a tisztítóállomásra, amely a Nyárád közelében épül meg Lukafalva és Lőrincfalva között. A mellékutcákba egyelőre nem jut vezeték, azt egy következő szakaszban valósítanák meg – tudtuk meg Iszlai Tibor polgármestertől. Azt sem hagyja szó nélkül az elöljáró, hogy mintegy 500 ezer lejjel kevesebbet kaptak, mint amire szükség lenne, így hatalmas önrész szakadt a községre, ezért vagy bankkölcsönhöz kell folyamodniuk, vagy újabb pályázati lehetőségeket kell keresniük.

Csíkfalva terve a község öt települése közül csupán három esetében oldja meg a szennyvízkérdést. Csíkfalván, Nyárádszentmártonban és Jobbágyfalván összesen 10,6 kilométer vezetéket és 238 aknát helyeznének el a talajban. A rendszert kiszolgáló tisztító állomás Jobbágyfalva alsó végén, a Nyárád közelében épülne meg, ide hét pumpaház, továbbá két-két folyóvíz alatti és fölötti vezeték segítségével jutna el a szennyvíz.

Megoldják a kérdést Kelementelkén is

Gyulakután 2009-ben kezdték el párhuzamosan a szenny- és ivóvízvezetékek kiépítését. A kivitelező szerint a szennyvízrendszer munkálatait befejezték, várják minél több háztartás rákapcsolódását a tisztítóállomásra, hogy azt is kipróbálhassák. Az Országos Beruházási Társaság (CNI) által finanszírozott tervben a falu minden utcájában elhelyezték a vezetékekket, kivéve a település felső részét, ahol a régi vízveztéken maradtak a háztartások, de kiépült a csatorna. Eredetileg 375 családot ingyen csatoltak volna rá a hálózatra, de a tanács döntése alapján minden család köteles egységesen 600 lejt fizetni a csatlakoztatás előtt. Az önkormányzat hozzájárulása is jelentős: kifizették a terv ÁFÁ-ját és megvásárolták minden háztartás számára a vízórákat.Gyulakuta községben folytatnák az elkezdett munkálatokat

A mostani támogatásból a község Kelementelke vízellátását szeretné megoldani. Első szakaszban a községközpontból egy vezeték elhelyezésével már eljuttatták az ivóvizet a falu iskolájába, a mostani, második szakaszban az összes utcába bevezetnék azt – tudtuk meg Takács Kálmán alpolgármestertől.

Nemcsak a pontszámok döntöttek

A Környezetvédelmi Alap eredményei első látásra ellentmondásosak. Míg a 97,5 pontot elért Csíkfalva és Alsóbölkény csupán 80%-os támogatást kap, addig a 80 pontot elért Vajdaszentivány költségeinek 85%-t utalja az állam. Kerelőszentpál 87 pontot szerzett, ennek ellenére a támogatható költségeknek csupán 64,53%-át térítik meg számára. Érdeklődésünkre a projektek elbírálásáért felelős igazgatóság vezetője, Gheorghe Popescu rendelkezésünkre bocsátotta a pontozási szempontrendszert. Eszerint legtöbb pontot a fenntarthatósági tanulmány kidolgozása révén lehetett szerezni, de a beruházás típusa, fontossága, az eddig elnyert finanszírozások is nyomtak a latban. Az igazgató válaszában kifejtette: az elért pontszám és a megítélt támogatások összege között nincs egyenes összefüggés, ugyanis fontos szempont volt az is, hogy a pályázók mekkora önrészt vállalnak fel. A támogatás mértéke attól is függ, hogy létező rendszer bővítésére, korszerűsítésére vagy teljesen új beruházásra igényeltek pénzt a pályázók.

Kibéden az idén be is fejeznék

A Kisküküllő menti községben 2009-ben kezdték el a 13 km hosszú csatornahálózat kiépítését. A gerincvezetékeket a 13-as országút mindkét oldalán, a mellékutcákban pedig egy szálon fektették le. A főút mellett még 300 méteren kell elhelyezni a vezetéket, de a beruházás mintegy 85-%-ban már ki van vitelezve. Hátra van még az óránkénti 300 köbméter kapacitású szennyvíztisztító állomás megéptése, ennek már bizonyos elemeit be is szerezték. A teljes beruházás értéke 4,2 millió lej, amelyből 3%-os önrészt fizet a község, a többit a 2006. évi 7-es kormányrendelettel szabályozott infrastruktúrafejlesztési programból biztosítja a kormány. Az összeg felét, 2,15 milliót a tavaly kapták meg, ebből 900 ezret december végén – avatott be a projekt részleteibe Dósa Sándor polgármester. A munkálat határideje teljesen pénzfüggő, de az elöljáró remli, hogy az év végéig sikerül befejezni. A hálózat szinte teljesen lefedi a községet, csupán a Küküllőn túl marad néhány ház vezeték nélkül.

A településen 2007-ben befejeződött az ivóvízhálózat kiépítése: a Soleh Bonel cég által kezdeményezett projektet a község megtoldotta és önerőből még 3 km vezetéket épített ki. Sok a fürdőszobával ellátott lakás, az egyéni derítők nem bírják már a környezetterhelést, ezért mindenki igényli a csatornahálózat elkészítését – összegezte a polgármester, aki hozzátette: a rendszerre való rácsatlakozáskor a lakosságnak is fizetnie kell majd, de megpróbálnak újabb kormánypénzeket is szerezni a további lépésekre.

Ákosfalva ezután pályázik

Ákosfalva pályázatot készít, hogy a községközpontban 3,2 kilométeren kiépítse az ivóvíz- és csatornahálózatot – értesültünk Osváth csaba polgármestertől. A tervre a környezetvédelmi minisztériumtól igényelnének pénzt, az ivóvizet pedig a Nyárádtő – Nyárádszereda között a jövőben kiépülő fővezetékből nyernék. Bár a mostani nehéz gazdasági helyzetben az emberektől nem hiányzik újabb egy-két számla a hónap végén, a polgármester elmondta: nagyon fontos, hogy a község éljen a lehetőséggel, és a pénzszűke ellenére is minél hamarabb meg kell építeni a hálózatot. Az elöljáró szerint elképzelhetetlen, hogy a község víz nélkül maradjon.

 
Ezen információkat a http://szekelyhon.ro Honlapja bíztosította

 

Belépés

Keresés
Naptár
«  Április 2021  »
HétKeddSzerCsütPénSzomVas
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
A fejezet kategóriái
Szórakozás [1]
Audio/vizionális szórakozási lehetőségek.
Oktatás [6]
Tanulmányi intézméről szóló hírek.
Politika [9]
Politikusok, egyéb hírek.
Időjárás [2]
Katasztrófák,stb.
Felhívás [20]
Közlés, stb.
Egyéb [11]
Minden egyéb hír.
Munkálatok [6]
Munkálatok, épitkezések.
Események [9]
Itt történt események.
Balesetek [7]
Balesetek, stb.
Látogatóink
Flag Counter
Statisztika

Összes online felhasználó 1
Vendégek 1
Felhasználók 0

Copyright MyCorp © 2021