Péntek, 2024-04-19, 4:07 PM
Üdvözöllek Vendég | RSS

Üdvözöllek Kelementelke Honlapján

Mini-chat
500

Főoldal » 2013 » Július » 13 » Négy mesteri szakot indít a Sapientia Marosvásárhelyen
2:33 PM
Négy mesteri szakot indít a Sapientia Marosvásárhelyen

Első alkalommal hirdetett felvételit saját mesterképző szakjaira a magyarországi támogatással működő Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) – közölte Dávid László, az egyetem rektora csütörtökön az MTI-vel.

mesteri-hirdetes-ms

Eddig magyarországi egyetemek négy kihelyezett mesterszaka működött az egyetem csíkszeredai és kolozsvári karain. A jövő tanévtől ezek mellett hét saját, nemzetköziesített szakon indít mesterképzést a Sapientia: négy marosvásárhelyiés három csíkszeredai szakon összesen 203 helyre hirdettek felvételik, ezek fele tandíjmentes.

A Sapientia EMTE intézményi akkreditálásról szóló törvényt tavaly fogadta el a román parlament: ezáltal vált lehetővé, hogy az egyetem államvizsgát szervezzen és mesterképzést indítson. A saját mesterképző szakok közül hat már megszerezte az állami akkreditációt, a hetediket pedig Dávid László reményei szerint az őszi pótfelvételin indíthatják.

A rektor rámutatott: az anyanyelvű mesterképzés beindítása – mint egyébként az alapképzés is – az erdélyi magyar fiatalok szülőföldön maradását szolgálja.

"Ha valaki elmegy mesterképzőre külföldre és megszakítja a kötelékeket az itthoniakkal, könnyen ottmarad. Ezért magyarországi egyetemekkel kötöttünk szerződést, a mesteriző hallgató egy-egy szemesztert tölt Magyarországon, de itthon végez, és nem szakítja el a gyökereket” – magyarázta a rektor.

Rámutatott: a magyar kormány vállalta, hogy az akkreditált alapképzési szakokon végzett hallgatók felének és a nem akkreditált szakokon végzettek húsz százalékának finanszírozza a további, mesteri fokú képzését a Sapientián, vagyis az alapképzésben sikeresen végzett hallgatók meghatározzák a mesterképzőben finanszírozott helyek számát.

Hozzátette: már csak a doktori iskola hiányzik ahhoz, hogy minden vonatkozásban teljes értékű egyetem legyen a Sapientia, de ennek akkreditálását csak akkor kérheti az egyetem, ha már három éve működik a mesterképzője.

A magyar állam által finanszírozott – Romániában jogilag a magán oktatási rendszerhez tartozó – egyetem 28 alapképzési szakán mintegy kétezer hallgató tanul, a diáklétszám ősztől kétszáz mesteriző hallgatóval bővül.

A Sapientia EMTE-t a magyar történelmi egyházak által 2000-ben bejegyzett Sapientia Alapítvány hozta létre. Az egyetem 2001-ben ideiglenes működési engedéllyel kezdte meg tevékenységét. A magyar kormány és az Országgyűlés 1999-ben döntött úgy, hogy támogatja az önálló erdélyi magyar egyetemi oktatást, és létrehozza az Erdélyi Magyar Tudományegyetemet.

Kategória: Oktatás | Megtekintések száma: 619 | Hozzáadta:: tuning2000 | Címkék (kulcsszavak): Felveteli, Mesteri, Sapientia, Szakok, Egyetem | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]
Belépés

Keresés
Naptár
«  Július 2013  »
HétKeddSzerCsütPénSzomVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
A fejezet kategóriái
Szórakozás [1]
Audio/vizionális szórakozási lehetőségek.
Oktatás [6]
Tanulmányi intézméről szóló hírek.
Politika [9]
Politikusok, egyéb hírek.
Időjárás [2]
Katasztrófák,stb.
Felhívás [20]
Közlés, stb.
Egyéb [11]
Minden egyéb hír.
Munkálatok [6]
Munkálatok, épitkezések.
Események [9]
Itt történt események.
Balesetek [7]
Balesetek, stb.
Látogatóink
Flag Counter
Statisztika

Összes online felhasználó 1
Vendégek 1
Felhasználók 0

Copyright MyCorp © 2024