Péntek, 2024-04-19, 9:39 AM
Üdvözöllek Vendég | RSS

Üdvözöllek Kelementelke Honlapján

Mini-chat
500

Főoldal » 2015 » Április » 15 » Közös polgármesterjelöltet indítanak Marosvásárhelyen a magyar pártok
2:02 PM
Közös polgármesterjelöltet indítanak Marosvásárhelyen a magyar pártok

Közösen szervez előválasztást és közös polgármesterjelöltet indít Marosvásárhelyen a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP), erről pénteken írtak alá szándéknyilatkozatot a három politikai alakulat Maros megyei és marosvásárhelyi elnökei.

MTI Fotó: Boda L. Gergely

MTI Fotó: Boda L. Gergely

A magyar pártok május 31-én szerveznek előválasztást a városban, hogy megnevezzék azt a közös polgármesterjelöltet, akit a teljes magyar közösség támogathat a jövő tavasszal megrendezendő önkormányzati választáson.


Az előválasztáson azok indulhatnak, akik legalább 1350 támogató aláírást és valamely magyar társadalmi szervezet ajánlását fel tudják mutatni. Az előválasztáson való voksolást előzetes (valamely magyar pártnál, esetleg lelkészi irodában végzett, vagy az elovalasztas.ro honlapon április végéig kitöltött) regisztrációhoz kötik.Szándéknyilatkozatukban az aláírók rámutatnak: a megosztottság csökkentette a magyar közösség erejét, most viszont tisztességes versenyhez és összefogáshoz kérik a választók támogatását.

Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke rámutatott: a magyarság érdekeit képviselő politikai elit felelőssége erősíteni a közösséget, ez pedig csak egy közös ügy körüli összefogással lehetséges. Hozzátette: Marosvásárhelyen a legfontosabb magyar ügy a polgármesteri tisztség visszaszerzése.

“A politikának most alázatot kell tanúsítania a választópolgárok iránt. Ebben az esetben nem a politikai verseny a fontos, hanem az, hogy megtaláljuk az összefogás zálogát, azt a polgármesterjelöltet, akit bizalommal tud felvértezni Marosvásárhely magyar közössége” – jelentette ki Brassai Zsombor.

Portik Vilmos, az EMNP Maros megyei elnöke elmondta: az összefogás felé a Vásárhelyi Forgatag közös szervezése jelentette az első lépést. Úgy vélte: a magyar pártok közötti párbeszédben túl kell lépni a kölcsönös gyanakváson, ezért az EMNP az őszinte és tisztességes együttműködés reményében buzdítja marosvásárhelyi híveit arra, hogy vegyenek részt az előválasztáson.

Kiss István, az MPP Maros megyei elnöke felidézte, hogy pártja már 2012-ben is előválasztásokat szorgalmazott. Kifejezte reményét, hogy egy sikeres marosvásárhelyi tapasztalat hozzásegítheti a magyar pártokat, hogy más településeken is összefogjanak, ahol ezzel növelhetik a magyar képviselet megerősödésének esélyeit a 2016-os választásokon.

Az MTI kérdésére mindhárom párt Maros megyei vezetője megerősítette, hogy pártjuk országos vezetése is “rábólintott” a magyar pártok marosvásárhelyi összefogására. Arra nem adtak egyértelmű választ, hogy a tanácsosi jelöltlistát is közösen alakítják-e ki Marosvásárhelyen, de – mint mondták – azt remélik, hogy egy közös polgármesterjelölt támogatása megalapozhatja a magyar pártok további politikai együttműködését.

Marosvásárhelyen él Erdély legnagyobb, mintegy 58 ezer fős magyar közössége, amely a 2011-es népszámláláson az összlakosság 43 százalékát tette ki.

A korábban magyar többségű városban a rendszerváltozás, és az 1990-es – kivándorlási hullámot eredményező – etnikai konfliktusok után került kisebbségbe a magyarság. A város élére 2000-ben került először szabadon választott román polgármester az azóta háromszor újraválasztott Dorin Florea személyében.

Kategória: Politika | Megtekintések száma: 608 | Hozzáadta:: tuning2000 | Címkék (kulcsszavak): kissebseg, EMNP, RMDSZ | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]
Belépés

Keresés
Naptár
«  Április 2015  »
HétKeddSzerCsütPénSzomVas
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
A fejezet kategóriái
Szórakozás [1]
Audio/vizionális szórakozási lehetőségek.
Oktatás [6]
Tanulmányi intézméről szóló hírek.
Politika [9]
Politikusok, egyéb hírek.
Időjárás [2]
Katasztrófák,stb.
Felhívás [20]
Közlés, stb.
Egyéb [11]
Minden egyéb hír.
Munkálatok [6]
Munkálatok, épitkezések.
Események [9]
Itt történt események.
Balesetek [7]
Balesetek, stb.
Látogatóink
Flag Counter
Statisztika

Összes online felhasználó 1
Vendégek 1
Felhasználók 0

Copyright MyCorp © 2024