Péntek, 2019-09-20, 12:48 PM
Üdvözöllek Vendég | RSS

Üdvözöllek Kelementelke Honlapján

Mini-chat
500
Főoldal » 2013 » Június » 15 » Egy román lap is elismeri: csak élősködnek Erdélyen, amely akár működőképes európai állammá is válhatna
2:00 AM
Egy román lap is elismeri: csak élősködnek Erdélyen, amely akár működőképes európai állammá is válhatna

varoshaza.kulturpalota_ms.infoA România Liberă publicistája szerint a román politikusok mostohán bántak Erdéllyel, és csak jövedelemforrásként tekintettek rá, elmulasztva a fejlesztését.

„Románia történelmi régiói közül” a legmostohábban Erdéllyel bántak a román politikusok, akik ezáltal az egyik alapvető kötelességüket, a nemzeti egység iránti kötelezettségüket mulasztották el – írta csütörtökön a România Liberă című román napilap.

Románia egyik legnagyobb példányszámú, mérvadó országos napilapja – amelyTraian Băsescu államfőhöz és az ellenzéki jobboldali szövetséghez áll közel – írást közölt Cristian Câmpeanu újságíró tollából Ne űzzetek csúfot Erdélyből és a Nagy Egyesülésből! címmel.

A publicista szerint annak ellenére, hogy a román politikusok mostohán bántak Erdéllyel, és csak jövedelemforrásként tekintettek rá, elmulasztva a fejlesztését, Erdély mégis gyorsabban integrálódik az Európai Unióba, mint „Románia többi része”. A szerző szerint nyilvánvaló különbségek vannak Erdély és a Kárpátokon túli „Ó-Románia” között, hiszen az erdélyi városok tisztábbak, az emberek kedvesebbek és udvariasabbak, és az életkörülmények is jobbak.

A szerző szerint ennek fő oka, hogy Erdély ma még mindig többet termel, mint „Ó-Románia”, a román bruttó össztermékhez így nagyobb mértékben járul hozzá, hiszen a külföldi beruházók is szívesebben mennek Erdélybe, mint a Kárpátokon túli megyékbe. A külföldi turisták is inkább Erdélyt keresik fel – teszi hozzá -, amelynek fő hajtóerejét Temesvár, Kolozsvár, Brassó és Szeben képezi.

Câmpeanu úgy véli, hogy Románia nemzeti ünnepe, december 1-je alkalmából – amikor Erdély elrablását és „Nagy-Románia” megalakulását ünneplik – a román politikusoknak nem az Európa-ellenes nacionalizmussal kellene „verniük a mellüket”, hanem gondoskodniuk kellett volna Erdély infrastruktúrájának fejlesztéséről, hogy teremtsék meg a régió és a „Románia többi részei” közötti korszerű infrastrukturális összeköttetéseket.

A szerző szerint az igazi hazafias tett az autópályák megépítése és Romániának az európai energiahálózatokhoz való csatlakoztatása kellene hogy legyen, és nem a magyarok és Magyarország ellen „habzó szájjal” indított támadások. A szerző szerint Románia harmonikus és átgondolt fejlesztési stratégiájának kidolgozása nélkül eljöhet az az idő, amikor nem a magyarok, hanem az erdélyi románok jutnak arra a következtetésre, hogy „Ó-Románia” teher Erdély számára, és ez utóbbi nyolcmillió lakossal működőképes európai állammá válhat – olvasható a România Liberában.

Forrás: MTI, a Mediatica.ro feldolgozásában

Kategória: Politika | Megtekintések száma: 395 | Hozzáadta:: tuning2000 | Címkék (kulcsszavak): eloskodo, Roman, marosvasarhely, Lap, Erdely | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]
Belépés

Keresés
Naptár
«  Június 2013  »
HétKeddSzerCsütPénSzomVas
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
A fejezet kategóriái
Szórakozás [1]
Audio/vizionális szórakozási lehetőségek.
Oktatás [6]
Tanulmányi intézméről szóló hírek.
Politika [9]
Politikusok, egyéb hírek.
Időjárás [2]
Katasztrófák,stb.
Felhívás [20]
Közlés, stb.
Egyéb [11]
Minden egyéb hír.
Munkálatok [6]
Munkálatok, épitkezések.
Események [9]
Itt történt események.
Balesetek [7]
Balesetek, stb.
Látogatóink
Flag Counter
Statisztika

Összes online felhasználó 1
Vendégek 1
Felhasználók 0

Copyright MyCorp © 2019